Amfiteátrum

Kategória: Látnivalók
Tags: No Tags
Hozzászólások: Amfiteátrum bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Pulában nyaralóknak mindenképpen meg kell tekinteniük az Amfiteátrumot, ahol egykoron a gladiátorok harcoltak. Az amfiteátrum 20 ezer nézőt volt képes befogadni, amelynek egyik fele ülve, a másik fele állva nézhette végig a véres harcokat.

Az elliptikus alaprajzú épület hosszabbik szélessége 130 méter, a rövidebb pedig 100 méter. Megépítéséhez helyi mészkövet használtak. A Pulában lévő aréna a Római Birodalom 5 legnagyobb arénája közé tartozott, amely még a Római Colosseumnál is nagyobb, a világon pedig még a ma is jó állapotban lévő arénák között a 6-ik helyen áll.

Az amfiteátrum ma sem áll üresen, gyakran kulturális előadásoknak ad otthont, itt tartják például a Filmfesztivált, a nyári Operafesztivált, a Lovasfesztivált és még számos más, neves rendezvényt.

A Második Világháború alatt az olasz fasiszták darabokra akarták szedni az építményt és Olaszországba akarták szállítani, ez viszont nem sikerült nekik a magas szállítási költségek miatt.

Az aréna alagsorában, ahol anno a gladiátorok vártak a küzdelemre, kiállításokat tekinthetnek meg a turisták, ahol nem csak festmények láthatóak, hanem szőlő- illetve olívabogyó termesztéssel kapcsolatos eszközök is. Az építmény belsejének megtekintése után érdemes körülötte is tenni egy sétát, mivel római jelmezbe öltözött katonák várják a turistákat, akikkel természetesen fényképezkedni is lehet.

A dombtetőről varázslatos képeket lehet készíteni az amfiteátrum árkádsoráról, amelynek hátterében a csillogó kék tenger is látható. Az aréna Pula jelképévé vált, számos képeslapon és turisztikai prospektuson reklámozza a várost és vonzza a turistákat. Az amfiteátrum előtt egy kis parkot is találunk, ahol egy kellemeset lehet sétálni, vagy pihenni a fák alatti padokon.

KAPCSOLATFELVÉTEL | Információk Horvátországról | Jogi nyilatkozat | Adatvédelmi nyilatkozat | Horvátország Utazó - Horvátország látnivalóinak, nyaralóhelyeinek útikalauza